Volt szerencsém megtekinteni a Madáchban a Spamalot (R) (C) (stb.) darabot, melynek "előadása a Theatrical Rights Worldwide különleges engedélye alapján történik". A Gyalog Galopp című filmet az idén 40 éves Monty Python fiúktól (örülnének neki ha ilyen fiatalok lennének) kb. kívülről tudom, gondolom vagyunk ezzel így néhányan. A darab írója, Eric Idle úgy gondolta, talán kevesebb baja lesz ennek a színdarabnak a megírásával, ha igen nagy számban a filmből ismert, sőt legendássá vált jeleneteket vág be kissé módosítva a forgatókönyvbe. Ennek köszönhetően szerepel a darabban az anarcho-szindikalista-közösséges jelenet a földet túró parasztokkal, annyi módosítással, hogy itt a földet túró britt alattvaló Sir Galahaddé avanzsál a történet során, miután elcsábítja őt egy körre a Tó Úrnője. Egyébként véleményem szerint a Galahad-et játszó Nagy Sándor nyújtotta a legjobb alakítást, aki azonban sajnos a 2. felvonásban semmilyen beszélő szerepet nem kapott. Belőle szerintem többet is ki lehetett volna hozni, a közönségnek is nagyon tetszett.

Az alkotók, észlelvén a Gyalog Galopp c. film vállalhatatlan nőhiányát, a filmben két mondatban emlegetett Tó Úrnőjét (aki Arthurhoz egykoron hozzávágta a kardot) hangsúlyos szereplővé formálják. Személyében egy ambiciózus, közönségsikerre éhes, nimfomán és agyoncicomázott tündért ismerhetünk meg, aki a végén még a fatökű Arthurt is képes elcsábítani.

Megmaradt a filmből továbbá a mocsárra épült várban raboskodó királyfi jelenete, amit a szereplők nagyon jól vittek színre. Természetesen nem maradhatott el a nyuszi, a rekettyés, bátor jó Sir Robin és a Fekete Lovag sem. Ezek a jelenetek nem okoztak nagy meglepetést a filmhez képest, általában elmondható, hogy a nem-filmből-csórt jelenetek jobban sikerültek mint a már jól ismertek, ebbe valahogy nem tudtak elég újdonságot vinni. Ennek ellenére sokat lehet nevetgélni a darabon, nagyon fényesek és csillogók a díszletek, sőt még külön magyar dalbetét is volt, amit fogadjuk hogy nem Eric Idle írt (vagy van az a pénz?). Tehát, ha még van jegy, irány!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legisleguan.blog.hu/api/trackback/id/tr211507888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása