Érdekes jogesetre bukkantunk az interneten, ami ismét azt példázza: Amerika a lehetetlenségek hazája. Egy Langdell nevű ember, aki az Edge Games játékszoftver-kiadó tulajdonosa, szóvédjegyként levédette az USA-ban az "edge" szót. Már idáig is érdekes a történet, mivel jóravaló európai védjegyhivatalnak eszébe nem jutna egy ennyire egyértelműen köznévnek minősülő szót levédeni. Nehezen lenne bizonyítható az is, hogy a magyarban "él", vagy "szél" jelentésű szó az Edge Games folyamatos használata által elnyerte volna a megkülönböztető képességet. Ha tehát bárki megszólal, hogy ennek a késnek nincs éle, akkor mindenki rögtön arra gondol, hogy a kés nem rendelkezik a szoftveróriás által forgalmazott játékok valamelyikével. Ez így lehet hogy blődül hangzik, de az USA védjegyhivatala nem így gondolta.

A gond ott kezdődött, amikor Langdell, küldetésének érezve, hogy megbüntesse a vele packázni merő kiadókat, perlavinát zúdított a játékaik elnevezésében az "edge" szót használó konkurensekre. Mindez két évtizeden át remekül működött, hála az olajozott amerikai igazságszolgáltatásnak, mígnem Langdell az indie (függetlenke) kiadók védegyletébe nem ütközött. A kis kiadók túljártak a gonosz perelőgép eszén, és játékaik elnevezésébe minden lehetséges esetben változatos grafikai megjelenítésben  becsempészték az edge megjelölést. Az eredmény itt látható...

Pechjére Langdell az Electronic Arts-ba is beleakadt, aki cserébe törlési keresetet indított az Edge Games valamennyi edge szót tartalmazó védjegyére vonatkozóan (vajon a benyújtás időpontja véletlenül lett szeptember 11?). Drukkoljunk neki innen a tengeren túlról!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legisleguan.blog.hu/api/trackback/id/tr591530482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása